Údenie syra pôvodne vzniklo ako spôsob konzervácie čerstvého syra, no údený syr sa veľmi rýchlo stal vyhľadávanou lahôdkou. Nečudo, veď má veľmi špecifickú, výraznú chuť, je vhodný na vysmážanie či zapekanie a vynikne aj v nátierkach alebo studených misách.

Tajomstvo výroby spočíva v správnom spracovaní čerstvého syra. Ten sa potom na určitú dobu naloží do slaného roztoku a neskôr putuje do udiarne, kde sa udí studeným dymom z bukového dreva. Tam získava svoju typickú farbu a arómu.

Ak občas radi potešíte Vašu dušu chutným vínkom či iným ovocným destilátom, nemal by pri tom chýbať ani kvalitný údený syr. Jeho medovo zlatá farba, charakteristická vôňa a samotná chuť Vám z príjemného popíjania vína spravia skutočný gurmánsky zážitok.

Na záver si dovolíme citovať jedného nášho stáleho zákazníka: "Kto nemal údený syr z Orlového, nevie, čo je to údený syr."

Syr údený